Народному майстрові з Отиній - 75

Народному майстрові з Отиній - 75

                                                                                                                                                                                                                                         
13 листопада 2018 року майстру народної творчості з художнього декорування фарфору виповнюється 75 років.
 
З Михайлом Мандзюком познайомився у далекому 1962 році. Будучи підлітком відвідував родичів в селі Торговиця, а Михайло після закінчення Снятинського культурно-освітнього технікуму за направленням завідував сільською бібліотекою. Саме в той час бібліотека стала центром відпочинку сільської молоді. В закладі культури збиралися також люди поважного віку. Тут проходили голосні читання газет, журналів. Бібліотекар постійно ознайомлював людей з надходженням нової літератури, а головне – бібліотека змінила своє обличчя. Михайло має високохудожній смак і приміщення стало привабливим, затишним.
На той час директором восьмирічної школи був Лесик П.Г., який і перехопив з культури в освіту Михайла. Не маючи педагогічної освіти, але мав високі здібності до малювання розпочав навчати торговецьких дітей. Так розпочався мистецький світ здібного юнака. Згодом закінчив Львівський державний університет імені І. Франка. Завідуючий відділом освіти Любомир Юрчишин призначає Михайла директором цієї школи.  14 років працював на цій же посаді, головував у сільській раді. За сімейними обставинами переїжджає жити в Отинію. 32 роки в Отинійській школі пропрацював на посаді заступника з виховної роботи.
В часи розпаду Союзу по запрошенню родичів виїжджає на місяць у Францію. Тут же на фарфоровому заводі, неподалік Парижа, ознайомлюється з цікавою технологією оформлення декоративних тарелей.
В Галичині метод розпису фарфору був досить поширений в часи Австро-Угорської імперії, Польщі. З розповіді родичів дізнається, якщо на тарелі був зображений Франц Йосиф чи січовий стрілець, то кагебісти з автоматів стріляли в селянських оселях по цих витворах мистецтва. А тому то Михайло вирішив відновити цю давню мистецьку традицію.
Так сталося, що сама доля «підсунула» митцю сюрприз: він виграє конкурс «Чи знаєте ви Німеччину?» В туристичній поїздці по країні попросився в керівника групи залишитися на один день на фарфоровому заводі в місті Мейсен. Це підприємство знамените на весь світ своїми декоративними  тарелями і по сьогоднішній день. Спеціалісти високого рівня ознайомили аматора-митця з рідкісним видом оформлення декоративних тарелей – художнім декоруванням фарфору. Тут майстер вперше побачив ексклюзивні рідкісні речі, які  виготовляються на замовлення королів, герцогів, президентів та інших високопоставлених людей світу. Та основна проблема стала в тому, що в області не було печі по випалюванню фарфору. Косівські майстри випалювали кераміку в пристосованих печах для глиняних виробів. Михайлові допомогли майстри Полонського фарфорового заводу художньої кераміки, що на Хмельниччині. Майстер викупив спеціальну електричну піч для випалювання фаянсу та фарфору при температурі 800 градусів. На жаль станом на сьогоднішній день майже всі фарфорові заводи на Україні збанкротували. З перервами працює завод у Сумах, та і то Росія намагається вивезти майже всю продукцію до себе. Чисто білі тарілки доводиться діставати з Німеччини, Китаю, або закуповувати в приватних осіб, що залишилися з часів Союзу.
Тематика мистецької творчості пана  Мандзюка досить широка – це зображення краєвидів Карпат, історичних міст і сіл Покуття, Гуцульщини, релігійна тематика. Найбільше виготовив тарелей із зображенням наших національних героїв Степана Бандери, Романа Шухевича, Євгена Коновальця, Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки. Особливо шанують творчість майстра карпатські горяни. Гуцули з Космача, Прокурави, Рушіра, Яремче, Верховини, Акрешорів замовляють фарфорові сувеніри із зображенням своїх церков, пам'ятних куточків Карпат.
Сотні тарілок замовили відділи культури району, (Л.Федор) та міста Коломиї (У. Мандрусяк) для нагородження гостей на фестивалях, форумах, конференціях. Михайло Михайлович вдома створив мистецьку скарбничку, в якій більше 100 подяк, грамот, дипомів. Кожна грамота для майстра є визнанням його творчості. Міністерство культури на Всеукраїнській виставці людей з обмеженими фізичними можливостями «Барви Карпат» (2011р.), Державне управління справами Кабінету Міністрів України на виставі «Український сувенір» (2014р.), на виставці-ярмарку «Гуцулія» в рамках міжнародної конференції «Розвиток туризму в Північних Карпатах (м.Сучава, Румунія, 2007р)» визнали творчі роботи народного майстра кращими, а обласна рада та Державна адміністрація нагородили Мандзюка М.М. медаллю «За заслуги перед Прикарпаттям» (2007 р.). У цьому році інститут енциклопедичних видань НАНУ, який видає 30-титомну «Енциклопедію Сучасної України» голова редколегії  академік НАУ Дзюба І.М. запропонував Мандзюку у співавторстві з письменником зі Львова П.Шкраб'юком, підготувати статтю про творчий здобуток та розвиток художнього декорування фарфору на сучасному етапі.
Про високий рівень декорування фарфору майстром говорить факт: чеські спеціалісти з фарфору засумнівалися, що художні речі майстер виготовляє в домашніх умовах. В 2012 році до помешкання Мандзюків завітали журналісти з Чехії і зняли сюжет творчої праці майстра. На Першому національному каналі Чехії показали передачу про творчий процес декорування фарфору в домашніх умовах в маленькому містечку України. Із якою радістю і здивуванням отинійські заробітчани переглянули передачу про свого земляка.
Студент Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника Назар Андрійчук (нині викладач Отинійського професійно-технічного ліцею енергетичних систем) у 2013 році написав курсову роботу «М.М.Мандзюк  майстер народної творчості з художнього декорування фарфору».
Цікавим є і той факт, що Івано-Франківський журналіст Роман Фабрика свого часу був на стажуванні в США і в одному з будинків побачив роботи пана Мандзюка. Журналіст з теплотою в газеті «Репортер» написав: «Мені було дуже тепло на душі, бо особисто знаю  пана Михайла, як майстра декору та колекціонера».
Майстер постійно підтримує звязки з заслуженими майстрами Коломийщини Надією Никорович, Марією Кахнікевич, Світланою Стадник, членами національної спілки народних майстрів сім'єю Костюків з Воскресінець, Оксаною Танчинець з П'ядик та іншими.
Продовжує сімейну традицію декорування фарфору дружина Анна та  донька Ольга Процак, яка закінчила факультет образотворчого мистецтва. Одержала хорошу школу в  коломийських майстрів Василя Андрушка, Мирослава Ясінського та Михайла Білоуса. Деякі пейзажі, краєвиди, портрети чи образи святих народилися в сімейному співавторстві. Вся родина Мандзюків не просто творить красу на фарфорі – це душевне задоволення, яким захоплюються любителі мистецтва і з великим бажанням прикрашають свої оселі. 
                                                              Михайло Хавлюк, краєзнавець.
                                                                        смт Отинія
 На світлині Михайло Мандзюк з дочкою Ольгою Процак на виставці «Краса, що в творчість перейшла» в Отинійському професійно-технічному ліцеї енергетичних систем.