На перехресті музи й долі

На перехресті музи й долі

ПАМ’ЯТЬ ПРО ШЕВЧЕНКА 

На перехресті музи й долі
Кожен великий народ має свої знакові постаті. Такою постаттю для нас, українців, є Тарас Григорович Шевченко. Він був і залишається справжнім митцем, людиною незвичайної долі і надзвичайного таланту, що здобула світову славу. А його поетичне слово – це вогник, схожий на полум’я свічки, що запалює душу людини. Нині вся українська спільнота проводить відповідні урочистості з нагоди вшанування пам’яті та популяризації творчості видатного сина українського народу. В Отинійській ЗОШ І-ІІІ ступенів проведено тематичний вечір «На перехресті музи й долі», присвячений 200-річчю з дня народження Кобзаря.
Слово мали духовні наставники – декан-мітрат Коломийсько-Чернівецької ієпархії УГКЦ о. Василь Мельничук та отець УПКЦ Василь Мороз. З вітальним словом до всіх присутніх звернувся селищний голова Володимир Кінащук.
Цікаво та тепло, переплітаючи свою розповідь поетичними рядками Тараса Шевченка, виступила директор школи Ольга Матковська.
Свято набуло загальноселищного рівня, оскільки були запрошені голова батьківської піклувальної ради Олег Іваницький, головний лікар Отинійської районної лікарні Віктор Плаксій, депутат районної ради Володимир Змага, громадський діяч селища Михайло Хавлюк, члени Отинійського освітнього округу: директор ДНЗ «Веселка» Наталія Радзиняк, директор Угорницької ЗОШ І-ІІ ступенів Лілія Федів, директор художньо-ремісничої школи Оксана Григораш, директор музичної школи Володимир Звоздяк, вчителі, батьки, учні-старшокласники.
Дійство складалося із театралізованих, ансамблевих, сольних, хорових виступів, присвячених постаті Шевченка.Для візуального супроводу дійства було підготовлено мультимедійну презентацію – яскраві та красномовні кадри протягом всього заходу розповідали про головні події Тарасового життя. Також під час заходу діяла книжкова виставка, підготовлена бібліотекарем школи Надією Михайлишин, на якій були представлені поетичні та художні твори Шевченка.
Розпочали свято молитвою «Отче наш» хор хлопчиків під керівництвом Володимира Андрійчука. Ведучі Марія Юзишин та Андрій Павлюк гортали сторінки життєпису безсмертного Пророка нації. Поринути у неповторний світ Шевченківської поезії допомогли юні просвітяни школи – випускники Юлія Дутчак, Петро Глушкевич, Віта Іваницька, Михайло Гундяк, Наталія Данищук, Петро Мельник. З піднесенням та особливим відчуттям художнього слова читав вірш «Стоїть в селі Суботові» учень 7 Б класу Денис Марцинюк. 
Проникливо, емоційно зіграв роль Шевченка учень 9 Б класу Ідзі Ігор, в ролі малого Тарасика лірично, з відчуттям важкого наймитського життя виступив учень 3 Б класу Ілля Кочержук. Прийшла до Тараса й його безталанна Доля-доленька, роль якої неперевершено зіграла учениця 11 А класу Ганна Цибій. Упродовж усього життя не покидала Шевченка і дарувала йому натхнення Муза. Це від неї – талант і визнання впродовж століть. Роль Шевченкової Музи артистично виконала учениця 9 А класу Юлія Данищук.
Задушевно, милозвучно, проникаючи в душу, звучала пісня «Шлях до Тараса», яку виконав випускник школи Володимир Ковалів. 
У виконанні юної співачки школи Анни Костюк прозвучала пісня на слова Т. Шевченка «Бандуристе, орле сизий». Хор молодших класів під керівництвом Михайла Гриніва подарували глядачам «Шевченків «Заповіт», а хор дівчат під орудою Лілії Марцинюк виконали пісню «Як би мені черевики». Лірично співав учительський ансамбль Шевченкове «Світає. Край неба палає».Огортала душу пісня на вірші Т. Шевченка «Кирилівка» у виконанні ансамблю дівчаток. Чисто, проникливо звучали голоси учасників вокального ансамблю «Ексклюзив», коли вони виконували пісню «Ой, чого ти почорніло, зеленеє поле». Насолоду глядачі отримали від наймолодших учасників свята - дуету першокласниць Софійки Кави та Яринки Курчій, які виконали пісню на слова Т. Шевченка «Садок вишневий коло хати».
Сьогодні не можна говорити про Шевченка і не говорити про Майдан. Майдан – абсолютно шевченківська історія. Він його передчував, він все життя боровся за свою  свободу, страждав від дій влади. Зі сльозами на очах присутні у залі слухали пісню на слова Кобзаря «Стоїть в селі Суботові» та переглядали відеофільм про трагічні сторінки нашої історії та сьогодення: розстріляна Небесна сотня, хрести, домовини, скроплена кров’ю земля, могили чорніють, сивіють від горя в скорботі німій матері, і ніколи вже не повернуться до рідного дому герої майдану живі…
Справжнім апогеєм свята стало спільне виконання Гімну України.
Завдяки щирій віддачі учнів-артистів та їхнього керівника педагога-організатора школи Лілії Марцинюк літературно-музичне дійство вирізнялося надзвичайним ліризмом та тонкою тугою, сповненою найсвітліших сподівань. Адже захід, підготовлений заради вшанування великого поета, покликаний, насамперед, нагадати про історичні паралелі шевченкової творчості.Зал, який ряснів незвичайними візерунками вишиванок, перебував у захваті від музично-театрального вшанування великого поета: аплодисменти довго не вщухали. 
Від усього побаченого і почутого стає на душі радісно і світло. Переконуєшся, що не сходить із вуст народу українська пісня, живе в душі українське Тарасове слово. 
Пошли нам, Боже, Шевченкового полум’яного духу, мудрості, віри у щасливе майбутнє рідної України. Слава слову Шевченковому. Слава Україні. Героям слава!
Олександра Данищук, 
заступник директора з ВР