Отинія - З Новим 7517 (2009) арійсько-українським роком !

З Новим 7517 (2009) арійсько-українським роком !

З Новим 7517 (2009) арійсько-українським роком !

Світогляд наших пращурів формувався на пізнанні природних явищ, та циклічності їх процесів. Тісний взаємозвязок у змінах місцерозташування небесних світил на небозводі (Сонце, Місяць, зорі), їх вплив на зміни земних природних циклів, став орієнтиром для виміру часу. Пошук орієнтиру віх часу сприяв поступу в засвоєнні астрономічних знань, їх сакралізації та спорудженні мегалітичних святилищ-обсерваторій. Річний оберт Землі навколо Сонця наші предки називали «Коло Свароже» - «Коло Сонця», «Дар Кола», «Кола Дар» - календар. Річне Коло складається із чотирьох сонячних фаз (чотирьох пір року): весняне рівнодення – 20-21 березня, літнє сонцестояння – 21-22 червня, осіннє рівнодення – 22-23 вересня, зимове сонцестояння – 21-22 грудня. Відповідна часова квадра фаз закладена у календарний місяць – чотири фази місяця (чотири тижні), а також чотири фази доби: ранок, обід, вечір, ніч. Сучасне слово «рік» - плин часу – апелятив від слова «ріка» - плин води. Порівняйте: «Час рікою пливе...» (укр. нар. пісня). А ще роком називали літо – пікова біоактивна пора сонячного Кола (звідси «літочислення», «століття», «поліття», «літопис», «Многая літа»...). Аналог слова «літо», як часового фактора, знаходимо у грецькій міфології у назві «Лета» - міфічної ріки забуття, яка відокремлювала потойбічний світ від земного, минулий час від теперішнього. Вислів «Канути в Лету» - зникнути безслідно, звідси і словоформи: «летальність», «летарґія», «Літурґія».  
        7517 років тому... Яка подія закладена в цю дату ? За біблійною версією це дата «Від Сотворення світу», за іншою – «Від Великого потопу». Ще за іншою – це початок творення арійської (індоєвропейської) цивілізації, т.зв. Трипільської культури, яка і започаткувала це літочислення, яке на наших теренах велося аж до
початку ХVІІІ ст.
              У VІІІ ст. н.е. один ірландський монах (Англія) віднайшов манускрипт із розрахунками Пасхалій, складений скіфом-мудрецем (українцем) Діонісієм Малим, який астрономічно вичислив рік народження Ісуса Христа. Таким чином, перша літературна згадка про Різдво Христове з’явилася у церковній літературі у 742 році. Починаючи з ХV ст. в папських документах записували дві дати: від «Сотворення світу» і від «Різдва Христового» - різниця між якими становить 5508 років. На теренах Російської імперії (в т.ч. і України) в 1699 році указом Петра І запроваджено нове літочислення. Цим же указом запроваджено латинські назви місяців, які на той час були поширені в Західній Європі. На відміну від українського та інших слов’янських календарних назв місяців, в іменах яких відображено суть природовідповідних процесів, то латинський можна назвати каламбурним календарем. Посудіть самі: «январь» – названо на честь римського дволикого бога Януса, «июнь» – римської богині Юнони, июль – римського імператора Юлія Цезара (102-44 рр. До н.е.), «авґуст» – римського імператора Октавіана Авґуста (63 р. до н.е.-14 р. н.е.) , «март» і «май» – із древнього арійського календаря..., четвертий квартал – числові назви: «сентябрь» – септима (сім), «октябрь» – октава (вісім), «ноябрь» – нона (дев’ять), «декабрь» – дека (десять).  Отже, за логікою, «январь» - одинадцятий місяць, а «февраль» - дванадцятий. Коло замкнулося. Березень – перший місяць року.
             Але, так вже склалося, що за «Іронією долі», 31 грудня ми з друзями йдемо..., а на другий день не пам’ятаємо як це сталося, і що нині за день... Потім не менш радісно ми відзначаємо Старий Новий рік -14 січня. А в ХV-ХVІ століттях взагалі «закосили» під «богообраних»: Новий рік – 1 вересня, щоправда, згодом цю «радість» передали школярам. Здається, ну що тут такого? Ну, пересунули, переставили, обрізали..., а сонце як світило, так і світить... Та все то так, але трохи не так. Підміна понять, обрізання національної пам’яті (на 5508 років !), нехтування духовних, обрядових надбань народу, веде до духовного спустошення і фізичного виродження нації. Я далекий від того, щоб сьогодні повністю перейти на наше літочислення, але ж можна поряд з існуючою датою ставити нашу, так, як це було до указу Петра І ( для нас цей «таваріщ» не був, і не є авторитетом). А саме так чинять інші народи і нації, які поряд із «григоріанською» датою вписують свою: китайці – 4707, іранці – 1387, євреї – 5769 – (дане літочислення разом із назвою місяців взяте із Вавілону)...
              «Сію, сію, посіваю, з Новим роком вас вітаю !» , «Щедрик, щедрик, щедрівочка, прилетіла ластівочка...», «Ой у полі плужок оре, славен Ти єси, славне сонечко на небеси...) – ці, та інщі віншувальні, засівальні обряди, щедрівки самі вказують на те, що вони відносяться до весняної обрядовості. Свого часу влада і духівництво вели непримиренну боротьбу проти «язичницької бісівщини» на всіх теперішніх християнських територіях. Але народну пам’ять не так просто знищити, тому вирішили Новий рік разом з обрядами перенести на Різдво, хоча і на цьому зоборони не припинилися... «Ми наказали суворо заборонити людям на Різдво Христове і Богоявлення гукати Коляду, Усеня і Плуг, співати бісівських пісень», - писав у ХVІІ ст. у своїй грамоті до воєводи Галицької землі московський цар Олексій Михайлович. «Ті, що будуть колядувати, будуть нами переслідувані  і жорстоко покарані... їх наказуємо ловити і за ці їхні провини карати за нашим указом». (Тут йдеться про події на території нашої Північної Галичини з центром у м. Галич теперішньої Костромської області, куди значна частина наших галичан переселилися 850 років тому). В результаті цих протистоянь, ми отримали таке явище як «підміна понять» -  ластівки «прилітають» в «розгар» зими, а «засівають» серед снігів. Звичайно, що ластівки на Різдво до нас точно не прилетять, а ось «засівати» у високих кабінетах будуть круглорічно.    
               Нове – це завжди початок. Новий рік – це нова, повноводна ріка після скресу криги, нове листя на деревах, нова трава, початок Новоліття і нового життя. Весь цей процес пробудження природи відбувається у місяці березні, (апелятив від назви дерева – береза, яка першою відгукується на поклик весни і прихід тепла. (Чи не тому ще й тепер на Гуцульщині старшого колядницької ватаги який носить рухому звізду називають «береза»). Місяць березень – найбільш експресивний місяць у році. В цей час природа отримує своєрідний енерґетичний «удар», струс для пробудження. Для одних – це закінчується одужанням від старих болячок, а для інших – летальністю. Це підтверджує наша давня галицька говірка: - «Прийшов марець – помре не один старець» - (стара, літня людина), а «марот», «марець» - це одна із давніх назв березня, походить від слова «мара» - смерть. Тому літнім, хворобливим людям слід уважно ставитися до свого здоров’я у цей період.     
               21 березня – умовний день весняного рівнодення, який започатковує Новий рік, Новоліття  
                                                                       Михайло Хавлюк березень  7517 (2009) р.  
                                                                                                                              Отинія

                PS. Ще із сивої давнини наші мудреці рахмани, дравіди-друїди, волхви свої знання отримували з Космосу, через спостереження за рухом небесних світил та їхній вплив на природні цикли. Для цього будували мегалітичні обсерваторії такі як Стоунхендж, Аркаїм, Кам’яна Могила, а нещодавно, у Карпатах, таку обсерваторію, календарне святилище на горі Лисина-Космацька виявив науковець, декан історичного факультету Прикарпатського національного університету Микола Кугутяк. Зібрані протягом віків знання мудреці систематизували і передавали людям. За допомогою цих знань вони вирахували «Коло Свароже» - повний оберт Сонячної системи навколо нашої Галактики -25 870 земних років, передбачали катаклізми і катастрофи, одна з яких нас очікує за підрахунками через три роки. При народженні дитини мудреці визначали її вдачу, її природний хист і її майбутнє. Для читачів пропоную астрологічний «Календар волхвів» із назвами місяців:
         1 місяць берези (березень)- народжені в цей місяць мають доброзичливий характер, вони спроможні щиро радіти результатам своїх здобутків, і успіхам інших людей.
         2 місяць оленя (квітень) – народжені в цей місяць вирізняються наполегливістю, працьовитістю, бажанням і вмінням досягати успіху.
         3 місяць солов’я (травень)– народжені в цей місяць мають хист до мистецтв, із них бувають гарні наставники і вчителі .
         4 місяць липи (червень)– народжені цього місяця бувають розсудливими спокійними й сильними.
         5 місяць пса (липень) – народжені в місяці пса мають горду, незалежну вдачу, щирий характер, відважне серце і доброзичливі помисли.
         6 місяць лелеки (серпень)– народжені в цей місяць мають щиру вдачу, добре серце й різноманітні здібності, вони послідовні і ретельні в справах.
         7 місяць калини (вересень)– народжені в цей місяць бувають розсудливими, послідовними, спроможними вчитися не тільки на своїх помилках.
         8 місяць кота (жовтень)– народжені в місяць кота бувають незалежними у своїх судженях і діях. Вони легко адаптуються до різних умов довкілля, не зраджуючи при цьому своїх життявих принципів і настанов.
         9 місяць крука (листопад) – народжені в місяць крука бувають розумними та далеко глядними.
        10 місяць ялини (грудень)- народжені в цей місяць мають міцне здоров’я, витривалість, наснагу долати перешкоди й негаразди на шляху до успіху.
        11 місяць вовка (січень)– народжені в місяць вовка бувають розважливими у складних ситуаціях, настирливими в досягненні мети, практичними в розрахунках та стрімкими в дії.
        12 місяць сови (лютий)– народжені в місяць сови мають хист до різних наук, їм відкриваються секрети законів природи і людського буття. Завдяки знанням і розуму стежина їх життя не буває занадто важкою.
         В країні розвинених нано технологій Японії при підборі кадрів на інтелектуальні роботи особливо враховується чи народжений цей кандидат під знаком водолія.