Отинія - Що ми повинні знати про мобільні телефони.

Що ми повинні знати про мобільні телефони.

Що ми повинні знати про мобільні телефони.

Неможливо недооцінювати значення сотового зв’язку в наш час. Це і можливість викликати допомогу в екстрених випадках і швидкий зв’язок з близькими людьми.
Мобільні телефони використовуються не тільки для зв’язку, але і в якості календаря, годинника, будильника, фотоапарата, календаря, Інтернет тощо. Кількість телефонів постійно збільшується.
Що собою представляє сотовий зв’язок ?.
Основними елементами її базової станції (БС) К та мобільні телефони (МТ) Базові станції підтримують зв'язок з мобільними телефонами, внаслідок чого вони являються джерелами електромагнітного випромінювання в СВЧ – діапазоні (дм. – дециметричних хвиль).
В залежності від стандарту мобільного телефону (МТ),  передача ведеться в діапазоні частот від 400 – 2100 МГц.
Включений МТ випромінює слабі СВЧ хвилі навіть в  режимі очікування.  Безпосереднім джерелом випромінювання є його  штирева антена, яка як правило встановлена в корпусі телефону.
При роботі мобільного телефону електромагнітні випромінювання приймаються не тільки прийомником базової станції, але і тілом користувача, в першу чергу його головою. Голова людини при розмові по МТ поглинає від 10.8 до 98% випромінюваної енергії.
Німецька організація захисту споживачів запропоновано наступну класифікацію степені небезпеки МТ:
1)0,25 Вт/кг – дуже мала,
2)до 0,5 Вт/кг – мала;
3)до 1 Вт/кг середня;
4)до 2 Вт/кг – велика.
Європейський союз і ООН рекомендує встановити величину випромінення, не більше 2 Вт/кг, а для  найбільш чутливих органів, наприклад очей – 0,02 Вт/кг.
Німецький Nоva -  інститут довів, що інтенсивність СВЧ – випромінювань у МТ, з вмонтованою фотокамерою іншими додатковими функціями значно зростає.
В багатьох країнах світу були  проведені дослідження впливу мобільних телефонів на здоров’я людини, в яких вивчалося  випромінювання МТ на головний мозок, нервову та імунну системи, опуховий  ріст тощо.
Вчені К.А.Хозман (1997р.), Д.М.Кровзе (2000р.)  показали, що  електромагнітні  хвилі викликають у людини порушення сну, головні болі та зміни на  електроенцефалограмі головного мозку. Британський вчений А.Пресе показали що дія радіохвиль частотою 95МГц і потужністю 1 Вт викликало скорочення швидкості відповіді на пропоновані аудіовізуальні тести.
Н.Кімата  встановив, що часто розмови по МТ можуть приводити до загострення у хворих атипічного дерматиту та екземи, знижує імунітет
В Швеції при дослідженні хворих з пухлинами  головного мозку (1997-2000рр) було встановлено, що при використанні мобільних телефонів на 30% збільшується розвиток новоутворів головного мозку, при використанні МТ більше 10 років риск підвищується до 80%.
Ю.Г.Григор’єв (Росія) показав, що  смертність курячих ембріонів в результаті дії сотового телефону протягом 21 дня зростає до 75%.
Доктор Л.Клітцін (2005 р.) виявив у хворих при використанні МТ появи безсонниці, підвищення вмісту цукру в крові, кров’яного тиску та розладу зору. Ці симптоми скоро зникнуть, якщо не розмовляти по мобільному зв’язку.
Потрібно враховувати  можливість МТ створення поміх для різних медичних приладів, наприклад, слухових апаратів, водіїв ритму тощо. На Заході використання МТ в клініках заборонено.
В транспорті, що  рухається краще не розмовляти по МТ, так як при цьому, по перше посилюється інтенсивність СВЧ – випромінювання, по друге відбувається посилення випромінювання СВЧ від стін металічного кузова автомашини чи вагона, по третє водій відволікається, при розмові по МТ,  часто врізається в автомашини з заді.
Згідно даних дослідників, іноді сітчатка ока, при розмові по МТ, у водіїв не реагує на зміну кольору світлофора та дорожні знаки.
По даних американських вчених у хворих в яких виявлено пухлини головного мозку у 93% користувались мобільними телефонами.
Обстеження студентів Санкт - Петербурга, було встановлено цікаві результати: після розмови по МТ ( кількість дзвінків 15, загальною тривалістю 30 хвилин протягом дня) виникали головні болі (17,8%),  подразливість (14,8%), зниження уваги (13%), відчуття тиску у висках, поколювання, відчуття печії чи тиску в ділянці вуха (8,5%), погіршення сну та слуху (5%).
Серед тих студентів,  що не користувались МТ відсоток абсолютно здорових значно більший.
Безсумнівно, для того щоб робити кінцеві висновки про вплив МТ на здоров’я людини потрібні дальші  дослідження, але уже наявні результати досліджень вказують на значний вплив на здоров’я, особливо молодих людей, дітей.
Враховуючи негативний вплив сотового зв’язку на здоров’я людини необхідно дотримуватись наступних рекомендацій.
1.Розмовляти по МТ потрібно тільки у випадку крайньої необхідності і як можна  коротко до 3-4 хвилини. частіше заміняти розмови на послання SMS – повідомлень, це безпечніше.
2.Розмову вести по мікрофону, на віддалі від голови.
3.Вагітним жінкам і дітям до 14-16 років краще взагалі не користуватись МТ!
4.Підліткам потрібно максимально обмежити час розмови на МТ.
5.Не рекомендується примінення МТ в автотранспорті так як збільшується інтенсивність СВЧ – випромінювання.
6.Рекомендується  використовувати зовнішні антени.
7.Краще не використовувати МТ в якості годинника, будильника, записної книжки, фотоапарата.
8.Не рекомендується використовувати МТ для  комп’ютерних ігор, перегляди фільмів, слухання  музики.
9.Неможна тримати включений апарат вночі під подушкою. Потрібно максимально далі ставити його від ліжка.
10.В день краще тримати МТ подальше від тіла, наприклад в сумці.
11.Краще не носити МТ на поясі спереду, замість пряжки, так як при цьому посилюється негативна дія СВЧ на статеві органи.
12.Не варто носити МТ і на голові, ззаду, як брошку в довгому волосі, в зв’язку з тим, що при цьому посилюється дія випромінювання на головний мозок.
13.Небезпечно носити МТ і як кулон на груді, на животі так як це негативно впливає на грудні залози, органи грудної та черевної порожнини.
14.Краще користуватись МТ з мінімальним рівнем SAR
15.Дома краще розмовляти по звичайному телефону.
16.У випадку слабого сигналу, чіткості звуку в МТ посилюється  потужність випромінювання. В такому випадку краще не розмовляти чи поміняти місце розмови.
Бережіть своє здоров’я.

                                                                                          Є.І.Романишин
           Головний лікар МКЛ №1
           член правління ООВУТ «Просвіта»
Ім..Т.Г.Шевченка
                                                                                           Заслужений лікар України