Отинія - Шахрайство з земельними паями: як не стати жертвою?

Шахрайство з земельними паями: як не стати жертвою?

Шахрайство з земельними паями: як не стати жертвою?

Шахрайство з землею в Україні набирає обертів. Земельні паї стають об'єктом «брудних» схем». Зловмисники постійно винаходять нові способи позбавити пайовиків їх наділів. Чому так? Тому що земля стане товаром. Уряд пообіцяв, що незабаром в Україні буде знято мораторій на продаж землі. Це означає, що її можна буде вільно продавати і купувати. Які загрози це несе жителям українських сіл, розбирався «ГолосUA». У виграші буде той, хто на момент появи земельного ринку буде мати у власності багато землі. Тому вже зараз різними шляхами нечистоплотні ділки поспішають забрати собі, скільки зможуть. Майже те ж саме було в 90-х. Тільки тоді у людей виманювали ваучери. Сьогодні - земельні паї.

Що грає на руку шахраям?

По-перше, юридична безграмотність селян. Жителі сіл часто не читають договори, які підписують. І своїми руками «дарують» шахраям свою законну власність.

По-друге, корупція. Чиновники часто прикривають ділків, останнім часом - навіть з допомогою збройних загонів.

Якщо все залишити як є, далі відбудеться таке. Коли відкриється продаж, шахраї через рейдерські схеми візьмуть стільки землі, скільки вийде. І будуть активно торгувати чужою власністю.

Це викличе спекулятивне зростання ціни. І землю не зможуть купити ті, кому вона дійсно потрібна - фермери. Зате зможуть скупити великі корпорації або навіть якісь іноземці. Українському ж селянину - законному власнику землі - не залишиться нічого.

Зрештою багаті стануть ще багатшими, а мешканці сіл втратять останню власність, яка могла б забезпечити їм безбідне існування - земельний пай.

Зараз землю легально купити поки ще не можна. Але тих, хто планує наживатися на жителях українського села, це не зупиняє. У хід йдуть складні шахрайські схеми разом з банальним захопленням.

Як це робиться?

Один з яскравих прикладів - резонансне захоплення сільгосппідприємства СПП «Чумаки», що належить корпорації ТОВ «Юнисон Груп», у Дніпропетровській області. Це сталося у листопаді 2014 року. Саме захоплення відбувалося так, як це зазвичай робиться в українській практиці. Нахабно і з цілковитим переконанням, що ніякого покарання за це не буде.

Крок перший. За допомогою підкуплених чиновників шахраї підміняють документи про збори акціонерів і призначають свого директора. Одночасно з цим саме підприємство захоплюють озброєні люди, які залякують колектив, щоб змусити людей визнати нового керівника. Щоб залякати сильніше, не гребують насильством і мародерством. Міліція спускає справу «на гальмах» і не втручається, самі селяни налякані і не пручаються. Загарбники встановлюють цілковитий контроль над СПП «Чумаки».

Фахівців захоплення такого великого сільськогосподарського підприємства спочатку здивував. Зазвичай для таких операцій вибирають ті підприємства, які можуть дати миттєву вигоду. Тому що рейдер часто діє навмання і ніколи не знає, скільки йому вдасться утримати під контролем свою здобич. Рейдери діють за принципом «захопи, швидко бери все, що можеш, і тікай».

Аграрний сектор же вимагає терпіння і серйозних фінансових вливань. Тому раніше підприємства сільського господарства вважалися малопривабливими для «загарбників».

Навіщо раптом їм знадобилося це дніпропетровське аграрне підприємство? Відповідь на це питання знайшлася дуже швидко. Дуже проста відповідь. Їх, швидше за все, не цікавили ні саме підприємство, ні велика рогата худоба, ні, звичайно ж, колектив.

Їм потрібна земля! Поки ТОВ «Юнисон Груп» - законний власник агропідприємства СПП «Чумаки» - успішно відстоює в судах корпоративні права на компанію, рейдери запустили «сіру» схему з відбирання земельних паїв у жителів села.

Як відбирають землю у селян?

Крок другий. Під виглядом перепідписання договорів між підприємством і пайовиками рейдери оформляють земельні паї селян, як у випадку з «сірою» фірмою ТОВ «СГП «Чумаки». «Сіра» фірма називається так само, як і попередня, відмінність тільки в декількох буквах. Неозброєним оком і не помітиш. Але насправді до реально існуючого підприємства СПП «Чумаки» ніякого стосунку не має.

Тобто, це не внесення будь-яких змін до наявних договорів оренди землі, а підписання нових (!) договорів на інше підприємство, яке ніяким чином не пов'язане з СПП «Чумаки». Про що селянам не говорять. Тому вони цих договорів не читають або читають неуважно.

А даремно.

Ті нечисленні пайовики, які, на своє нещастя, вже встигли підписати договір «на нове підприємство», тільки потім звернули увагу на ряд шокуючих пунктів.

У чому обман?

Згідно з текстом договору, він підписується на 7 років, і розірвати його протягом цього терміну в односторонньому порядку неможливо.

Таким чином, власники паїв своїми руками фактично на 7 років передали повні права на свою землю невідомій фірмі. Повернути її до закінчення цього терміну неможливо. І ця фірма отримала право розпоряджатися землею на свій розсуд без згоди власників.

Далі, незалежно від судових спорів за корпоративні права на СПП «Чумаки», рейдери можуть вільно оперувати приватними земельними ділянками жителів села Чумаки. Тобто продати або віддати в суборенду на десятки років.

Що буде далі?

Крок третій. Тут є кілька варіантів. Якщо за ці сім років дійсно буде введений ринок землі, фірма-шахрай може отримані обманом ділянки банально продати.

Для надійності угоди краще оформити через кілька компаній. І час від часу переоформляти землю на нову фіктивну компанію. Тоді пайовик просто заплутається і ніколи не знайде того, хто повинен повернути йому законну власність.

Якщо ринку землі не з'явиться, можна таким же чином постійно передавати паї в оренду від одного орендаря іншому.

І в тому, і в іншому випадку селяни позбавляються своїх паїв без усякої компенсації. А хтось збагачується на руйнуванні фермерів.

Найімовірніше, захоплення СПП «Чумаки» та відбирання земельних ділянок у пайовиків підприємства - це своєрідна «проба пера» перед початком масштабного переділу ринку сільськогосподарських земель. І вигідно це може бути, в першу чергу, впливовим латифундистам. У Дніпропетровській області їх можна перерахувати на пальцях. Це, наприклад, «Приват-Агрохолдинг» Коломойського, KSG Agro Касьянова, «УкрАгроКом-Гермес-Трейдінг»Кузьменката інші.

Хто б не був організатором захоплення СПП «Чумаки», владі слід робити висновки з цього епізоду і в терміновому порядку звернути увагу на припинення шахрайства в земельній сфері. Інакше в українське село повернуться нові «90-і», коли озброєні бандити будуть переписувати на себе земельні паї і продавати їх великим бізнесменам.



Источник:http://ua.golos.ua/suspilstvo/moshennichestvo_s_zemelnyimi_payami_kak_ne_stat_jertvoy_2576
Golos.ua © 2015