Великдень 2013

Великдень 2013

Великоднє вітання декана Отинійського Української Греко-Католицької Церкви мітрофорного протопресвітера отця Василя Мельничука
Всечесним отцям і вірним християнам Отинійського деканату!
Христос Воскрес! Воістину Воскрес!
Хоч і до гробу зійшов ти, Безсмертний,
то адову зруйнував ти силу і воскрес,
 як переможець, Христе Боже,
 жінкам мироносицям звістивши: Радуйтеся!
І мир дарував ти своїм апостолам,
 упалим же подав воскресіння.
(Кондак Пасхальної Утрені)
Цими словами Пасхальної Утрені відкривається перед нами сенс і зміст сьогоднішнього величного празника Христового Воскресіння, як перемоги добра над злом, любові над ненавистю, життя над смертю, знищення аду, початком нового життя. Христос, хоч і піддався хвилі смерті, та своєю смертю він переміг її на завжди і з того часу вона немає цілковитої влади над людиною, бо смертю і Воскресінням Христа нам дароване також Воскресіння і вічне життя. Сьогоднішнє свято є празником над празниками і торжество всіх торжеств бо в ньому всі ми утверджуємось у вірі і довірі до свого Творця, надії на майбутнє і вічне життя, та любові до своїх ближніх, через яких ми виражаємо свою непохитну любов до свого Спасителя Ісуса Христа.
День Христового Воскресіння просвічує нас – вірних дітей Божих. Це – день Пасхи Христової. Як у Старому Завіті пасха була переходом з єгипетської неволі до «обітованої землі», так Христова Пасха перепроваджує нас від смерті до життя, із землі до неба. Смертю для людини є гріх, пристрасті і життя поза Божим законом. Та з цього життя, а, радше з цієї смерті випровадив нас Господь Ісус Христос Своєю благодаттю, наукою, життям, смертю та Своїм славним Воскресінням. Тому в день Воскресіння співаємо переможну пісню: «Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував».
І сьогодні ми уподібнились до жінок-мирорносиць, які перші прибігли до порожнього гробу, так і ми з вами прийшли з самого ранку до храму, який символізує гріб Господній. І бачимо що наші храми не є темні, не понурі, зовсім навпаки, храми залиті світлом, прикрашені квітами, наповнені Божественною благодаттю. І в кожному нашому храмі, чи в убогій капличці Свята Церква устами своїх священнослужителів, як той Пасхальний ангел, проголошує нам радісну новину, що її почули жінки-мироносиці: « Ви шукаєте Ісуса розп’ятого. Нема його тут, бо Він воскрес, як ото сам прорік. Ходіть, гляньте на місце, де він лежав. Та біжіть притьмом, скажіть його учням, що Він воскрес із мертвих» (Мат. 28.6-7)
І ось сьогодні ми святкуємо цю радісну великодню благовість: Христос таки насправді воскрес, Христос переміг смерть і нашу, Його любов затріумфувала над людським злом, Його спасенна присутність у світі кличе все створіння до нового, переображеного життя. Від нині ми святкуємо Христову перемогу не тільки оцих 50 днів, ми повинні його святкувати кожного дня впродовж цілого нашого життя, бо воно змінило історію людства, змінило життя кожної людини, яка прагне спасіння. Святий Теодор Студит пригадує нам:» Кожного дня, наслідуючи Господа, ми святкуємо воскресіння чеснот через смерть пристрастей, ми покликані кожного дня разом з Христом вмирати для наших гріхів і воскресати для нового чеснотливого Божественного життя».
В цей Торжественний день Воскресіння Христового спішуся занести свої молитви за всіх Вас, дорогі мої брати і сестри у Христі. Особливо молитимусь за наші Християнські родини, що творять «домашню церкву» про яку  Блаженніший Патріарх Української Греко Католицької Церкви Святослав у своєму зверненні з нагоди Року Віри так сказав: «Християнська родина, як домашня Церква, перша школа молитви та християнської науки, є чи не найважливішим середовищем для передання віри та виховання в християнському житті. Батьки - це основні євангелізатори та апостоли віри для своїх дітей і перший приклад християнських чеснот. Тому вони мають пильно дбати про свій обов’язок виховувати дітей у християнському дусі, щоб обіцянка, висловлена під час святого Хрещення («Вірую Йому як Цареві і Богу!») принесла свій плід».
Радістю Божою нехай наповняться наші серця, щоб ми могли огріти і холодні серця тих, котрі ще не знають, яка сила у Христовому Воскресінні.
Нехай Воскреслий Господь Ісус Христос розвеселить сумуючих, скріпить сили немічних, потішить одиноких; благословить миром, згодою і любов’ю наші родини, сусідів; щоб ніде не було ненависті, незгод і ворожнечі. Нехай Божий мир поєднає любов’ю усіх нас християн що ще до сьогодні не є в повній єдності.
Веселих і щасливих Свят, Божого миру і благословення бажаю усім вам, а також і тим, хто через поважний вік, хворобу чи з інших поважних причин не можуть разом з нами в ці дні Великодніх Свят славити воскреслого Господа в наших храмах.
З високо піднятими головами, усміхненим лицем, життєрадісним настроєм вгору піднесімо свої серця і радісно співаймо гімн правди і життя: «Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував. І нам дарував життя вічне, поклоняємось його тридневному воскресінню».
Христос Воскрес! Воістину Воскрес!