ЗЕЛЕНА НЕДІЛЯ

ЗЕЛЕНА  НЕДІЛЯ

                        ЗЕЛЕНА  НЕДІЛЯ      
Зелена неділя у батьковій хаті,
І повно рай-цвіту, і ласки з теплом.
Які ми з правіку любов’ю багаті.
Зелена неділя у нас за столом.
Церковні подзвони і поля освята.
З любистку-барвінку горять три свічі.
І хата свята, і освячена м’ята,
І стіл, і на ньому пухкі калачі.
І вікна в любистку, і стіни в уборах,
І гладить маленький Ісусик ягня.
В зелену неділю, неначе в Соборах, -
Довкола любові Вкраїнська рідня.
(Богдан Радиш)



   Світле свято Святої Трійці належить до найбільших свят церковного року. Його ще називають Зішестя Святого Духа, а найпоширеніша назва – Зелені свята (Зелена неділя) Зелені свята – це поєднання дохристиянських і християнських традицій. За християнською традицією, Зелені свята вшановують сотворення Всесвіту – цього дня, Господь сотворив Землю і засіяв її зеленню.

   В сьогоднішній Україні Свято Святої Трійці набуло статусу Державного свята, і це невипадково, адже наш Державний Герб – Тризуб – один із символів Святої Трійці.
 В Отинії з давніх часів це свято відзначалося як храмове. В церковній візитації за  1739 рік зазначено, що нову церкву Святого Духа побудовано на «грунті здавна» (на попередньому місці).Тодішній настоятель церкви – отець Василь Герасимович, ординований метрополією 1736 року за протекцією коронного гетьмана Йосифа Потоцького. Церква Святого Духа була побудована на початку теперішньої вулиці Розметенці,(з лівої сторони).  Через 120 років церкву перенесли на теперішнє місце, і назвали на честь Святої Трійці.(За радянських часів церкву перейменовано на Різдво Пресвятої Богородиці).
На сьогодні, в Отинії, ведуться роботи по завершенню будівництва нового храму,розпочатого в 1996 році. Церкву розписують троє місцевих художників: - Олег Сморжанюк, Мирослав Григораш, Михайло Христан. В новозбудованій церкві вже тричі на Зелені свята проводилася відправа, адже церква названа на честь Святого Духа.
Цьогоріч, 12 червня, на Зелені свята, в Отинійській церкві Різдва Пресвятої Богородиці відбулося освячення процесійного хреста, патериць і євхаристійного набіру (чаша, дискос…) – дарунок для нової церкви від подружжя Теодора і Ярослави Романюків із Канади. По завершенні Служби Божої отець-мітрат Василь Мельничук склав подяку жертводавцям, а церковний хор виконав «Многії літа».
   

Михайло Хавлюк