Великоднє вітання

Великоднє вітання

Великоднє вітання отця мітрата Василя Мельничука декана Отинійського
Всечеснішим отцям духовним, дорогим дітям, студентству, молоді та усім вірним братам і сестрам Отинійщини!
На божественній сторожі,
 богонатхнений Авакум хай стане з нами,
 і покаже світлоносця-ангела, що ясно звіщає:
Нині спасіння світові,
 бо воскрес Христос, як всемогутній.
(Пасхальна Утреня)
Христос Воскрес!
Цими тріумфальними словами, котрими ангел Господній промовив до жінок у стіп порожнього гробу вітаю і я вас, любі мої брати і сестри у Христі та хочу бажати вам веселих і радісних Великодніх Свят.
Воскресіння Христа дозволяє нам зрозуміти глибше суть нашого спасіння, обіцяного кожному з нас. Як предмет нашої віри, воскресіння є також підставою для надії, якій і надає певної мети. Христос Воскрес як початок, первісток із померлих (1 Кр 15.20), і на цьому ґрунтується також і наше очікування воскресіння останнього дня, більш того, Ісус сам є воскресінням і життям: « Хто в мене вірує, той навіть і вмерши – житиме» ( Йо 11.25). На цьому грунтується наша впевненість, що ми вже тепер беремо участь у новому житті, яке Христос робить для нас доступним через Таїнство Воскресіння.  
Над гробом Христа-Богочоловіка лунає радісна благовість небесного посланця: «Ви шукаєте Ісуса Назарянина, розп’ятого. Він воскрес, Його нема тут. Ось місце, де Його були поклали» (Мр 16,6).
Своїм світлим Воскресінням Христос Господь довів, що Він – Бог наш, Спаситель світу, Його наука – небесна і незмінна, бо «небо і земля перейдуть, але слова мої не перейдуть» (Мт 24.35)
З воскреслим Христом – Спасителем ми, віруючі християни, є безсмертними, ми житимемо з Ним навіки, бо Він «дарував нам життя вічне». Тому Празник Христового Воскресіння є «святом над святами і торжеством всіх торжеств», співаємо на Пасхальній Утрені. Цей Празник є основою і завершенням нашої віри: «Очікую воскресіння мертвих і життя майбутнього віку».
Сьогоднішня наша Пасхальна радість тісно переплітається із великою тривогою за подальшу долю нашої України. В останні місяці Україну намагаються роз’єднати економічно, політично, мовно, релігійно, але наш багатостраждальний народ героїчно доводить свою цілісність і нерозривність, хоча за це доводиться дорого платити – ціною життів найкращих своїх синів і дочок. 
Великий Патріарх, довголітній в’язень Московських таборів за справи Церкви і народу  Йосиф Сліпий часто закликав своїх вірних до єдності та згоди і Латинська мудрість є свідченням цього: UBI KONCORDIA, – IBI VICTORIA EST (ДЕ ЗГОДА, ТАМ ПЕРЕМОГА). І ми будемо просити у Воскреслого Христа Спасителя єдності і згоди, за котру, для своїх послідовників,  і Він сам молився на Тайній Вечері.
Ми, є дітьми Христової родини, як сповідники і послідовники Воскреслого Христа, маємо бути тим островом, який просвічується світлом Христової Євангелії. Ми маємо бути носіями Христового Миру про котрий сповіщали Ангели на полях Вифлиєму: « IN TERRA PAX HOMINIBUS BONE VOLUNTARIS»– (Мир на землі людям доброї волі).
У цей Світлий Празний Воскресіння Христового щиросердечну вітаю усіх вас, ваші родини в Україні і за її межами. Нехай Воскреслий Господь додасть нам Свого Миру, сили у випробуваннях, потішить сумуючих, витре сльози заплаканих, подасть віри сумніваючим та вселить нам ту радість з котрою повернулись жінки від порожнього Гробу Господнього із вісткою про те що, Христос переміг смерть своєю смертю і всім дарує життя вічне.
Воскресіння день! Просвітімося  торжеством, і одні одних обнімімо, та скажімо: Браття! І тим, що ненавидять нас, простім все з Воскресінням, і так усі заспіваймо: Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував.
Веселих пасхальних свят! Христос Воскрес! Воістинно Воскрес!
Отець Василь Мельничук
 
Явилась милість нам Господня
 І оживила світ, немов в раю;
 В знаменне світле свято Великодня
 Вітаю щиро кожну я сім’ю.
 Бажаю щастя й злагоди в родині
 Та благодаті Божої з небес
 І хай по всій лунає Україні:
 – Христос воскрес!
 – Воістину воскрес!